lunes, 13 de diciembre de 2010

Intel·ligències Múltiples

Bones,
Em fa gràcia que hàgim tractat aquest tema ara a l'assignatura perquè sempre m'hi havia volgut endinsar més. Malauradament, no tinc gaire temps per dedicar-hi així que era com una assignatura pendent: llegir i saber més sobre les intel·ligències múltiples.
Bé, tot fent la pràctica te'n vas d'un enllaç a l'altre i trobes informació rellevant i d'interès. M'agradaria fer-vos una pinzellada del significat (un dels significats... el qual he trobat molt entenedor) d'intel·ligència:

La intel.ligència és la capacitat de relacionar coneixements que tots tenim, per a resoldre un determinat problema o situació. Si investiguem una mica en l’ etimología de la pròpia paraula trobarem en el seu origen llatí inteligere, composta de intus (entre) i legere (escollir). Per tant, podem deduir que ser intel·ligent és saber escollir la millor opció entre les que tindrem per resoldre un problema.

I bé, us volia explicar un "experiment" que, graciosament, vaig provar a l'aula a principis d'aquest curs sobre les intel·ligències múltiples i m'agradaria que me'n donessiu o bé la vostra opinió o idees per treure'n-hi fruit a la meva idea incial (que està per madurar...):
Els alumnes de la meva aula estan assentats en 4 grups de 6. Treballem molt per racons en gairebé totes les assignatures i també fem molt de treball cooperatiu. Doncs bé, la meva idea va ser passar-los un test d'intel·ligències múltiples (modificat, per fer-me'l útil...) a principis de curs (bé, ja coneixia molt als nens perquè els havia tingut l'any anterior). Segons la intel·ligència que em va sortir vai poder fer 3 grups ben diferenciats:
un grup amb alumnes que posseixen la intel·ligència lògico-matemàtica.
Un altre amb la intel·ligència visual espacial
I un altre amb la intel·ligència intrapersonal

Vaig assentar a aquests alumnes junts per així, alhora de realitzar activitats cooperatives, poguessin treure fruit de tot el que són capços de fer. A més, vaig pensar que s'abindrien més alhora de treballar, tot i no ser companys de jocs. Doncs bé, aquí el meu experiment.
Està clar que van estar assentats durant un mes, aproximadament i que la intenció era comprovar l'efecte de la situació. Ara, estan assentats barrejats perquè de la mateixa manera que penso que pot funcionar una homogeneïtat de competències, la heterogenoïtat és molt productiva i positiva també.

AAA!!! un resoltat que vaig poder comprovar és que el grup de la competència lògico-matemàtica és el que sobresortia més per sobre els altres; i això no demostra que siguin millors, sinó que les activitats que es solen fer a l'aula (tot intentar canviar-ho....) tendeixen a mostrar més aquesta intel·ligència; o almenys va ser la intel·ligència més fàcil de comprovar-ne el fruit.
Perdoneu el rotllo!

jueves, 25 de noviembre de 2010

tècnica gestalt

Tot llegint-me les diverses tècniques de relaxació per fer la pràctica 6 m'ha vingut al cap una tècnica anomenada Gestalt. Fa dos anys tenia un company de feina que la practicava però mai em va saber explicar ben bé, o jo no ho vaig arribar a entendre.... amb què consistia realment. També, fent una de les pràctiques de l'assignatura i buscant informació sobre la percepció també vaig topar-me amb la tècnica (figura-fons, recordeu?)Així que m'he posat a buscar-ne més informació.
El Gestalt és una paraula alemana que significa "forma", "totalitat" o "configuració". La forma o configuració de qualsevol cosa està composta per una "figura" i un "fons". Per entendre-ho millor us posaré un exemple que a mi m'ha ajudat: Aquestes lletres i paraules, si s'estan llegint, són la figura i els espais en blanc són el fons. Així doncs, podem dir que és un tema de percepció.
A la vida diària tenim infinites situacions que ens preocupen; aquestes són la "figura" i l'objectiu de la tècnica és passar-les a ser "fons", fer desaparèixer el problema o bé saber conviure amb ell.
La tècnica Gestalt consta doncs en conèixer-se a un mateix, en interactuar amb el medi que ens envolta tot buscant un equilibri (sa) i en mantenir un espai vital de cadascú.
Bé, no em vull enrotllar més amb el tema. Simplement donar a conèixer aquesta tècnica pels qui  no l'havien sentit mai.
Us enllaço una pàgina web on explica més detalladament tots els processos del treball gestàltic per si us animeu... gestalt

martes, 23 de noviembre de 2010

Inici-proves

Bones a tothom!
Em dic Patrícia i estic estudiant Psicopedagogia a la UdG.
Sóc mestra d'anglès a l'escola Puig d'Arques de Cassà de la Selva.
Bé, aquest és el meu primer blog i volia, primer de tot, presentar-me i anunciar que, tot i el retard, intentaré actualitzar aquest blog tant com em sigui possible així com també seguir els blogs dels companys d'aquesta assignatura. He estat fent una ullada als blogs de l'assignatura de PPB i m'he quedat impressionada pels articles tant interessants que aneu penjant!!! no sé si podré seguir el ritme però s'intentarà.
Espero que sigui del vostre agrat i no dubteu en fer comentaris si ho veieu oportú.
Gràcies! i ens veiem aviat!
Patrícia